12 Mart 2012 Pazartesi

Bloglar ve sosyal medya



Blogların değeri artıyor...

Sosyal ağların kullanımının artmasıyla blogların internetteki yer tartısılır bir konu almasına rağmen blog kullanımı hala değer kazanmaktadır.eMarketer’in merkez ABD alınarak yapılan son araştırmasına göre yıl sonuna kadar blog kullanıcıların internet kullanıcılarının yarısına ulaşacağı tahmin edilmektedir. Blog dünyasının sosyal ve geleneksel medya ile çarpışması olarak adlandırılan bu araştırmada eMarketer’in 2014 yılı için öngörüsü de blogların yükselişine işaret ediyor. Buna göre bu yıl aylık olarak Amerika’daki internet kullanıcılarının 51%’inin (113 milyon kişi) blogları okuduklarını görüyoruz.

Bloglar 4 yıl sonra Amerikan vatandaşlarının %60’ına, yani 150 milyon kişiye erişecek ve dijital medyanın bir parçası olarak kalmaya devam edecek. Ayrıca 2010’da Amerika’daki internet kullanıcısının 11.9%’u blog yazarken, 2014’te bu sayının 33.4 milyona, yani internet kullanıcılarının 13.3%’üne çıkması bekleniyor.

Araştırmanın sahibi Paul Verna, genel medya düzeninde blogların etkisinin süreceğini ve hatta bir süre sonra diğer medya kanallarından ayırt edilemeyecek hale geleceğini ifade ediyor. Ülkemizde de bir çok örneğinin olduğu gibi, blog yazarlığının özel bir aktivite olarak yavaş bir artış göstereceğini de belirtiyor. Bunun temelinde kişilerin online dünyada kendilerini ilk ifade edecekleri ortamlar olan Facebook ve Twitter ile tanışmalarının altı çiziliyor.

Bloglar bir kesim tarafından sosyal ağlar karşısında değer kaybediyor şeklinde yorumlanıyor. Yine de bilgi ve kişisel paylaşımların daha etkin olarak yapıldığı blogların yükselmesinin engellenemediğini söyleyebiliriz. Kendi ülkemizdeki internet kullanıcısı eğilimlerine bakacak olursak artış eğrileri ülkemizde daha küçük olsa da kaliteli içerik üreten blogların yükselişinin daha hızlı olacağını söylemek doğru olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder